Berichten van maart 2021

Collega's ontmoeten tijdens de pandemie

Leiden, Nederland

Samenwerken aan projecten op het snijvlak van aardwetenschappen en astronomie



Als wetenschapper is het super belangrijk om te blijven samenwerken met andere wetenschappers uit je gebied. Als er meerdere wetenschappers samen aan een overkoepelend doel werken wordt dit soms ook wel een wetenschappelijk netwerk genoemd. Mijn project valt onder een programma: het PEPSci programma.

PEPSci • Pepsi (cola) staat in Nederland bekend als een lekkere frisdrank. Dit lijkt heel erg op de naam: PEPSci, een wetenschapsprogramma dat in de Nederlandse sterrenkunde een hele andere betekenis heeft: "Planetary and Exoplanetary Science". Het initiatief van het interdisciplinaire PEPSci programma starte in 2013. Het is een samenwerkingsverband waar wetenschappers hun kracht en kennis bundelen. Zij bevinden zich op het snijvlak van de aardwetenschappen, planetaire geologie, astronomie en chemie. Onze projecten zijn grofweg onderverdeeld in twee themas: Er zijn twee thema’s: "Bouwstenen van leven: van schijven naar exoplaneten", en: "Aardachtige planeten: van botsende kiezelsteentjes tot dynamische exoplaneten".

Afgelopen vrijdag heb ik kennis mogen maken met Christiaan, Elina, Orr, Tara en Vivian. Zeer binnenkort zal ik ook Alexandra en Mark online ontmoeten. (Eigenlijk ken ik Mark toevallig al van mijn studie Sterrenkunde in Groningen!) Samen zijn wij de acht enthousiaste PhD kandidaten die de komende 3,5 jaar samen gaan kijken naar hoe planeten (zijn) ontstaan, hoe we deze kunnen observeren en (voor mij van belang) wat signalen zijn van mogelijk leven op deze planeten. Zin in!

Momenteel zijn we bezig met een website opzetten en daarnaast contact leggen met onze voorgangers!

28 maart, 2021


PEPSci logo
Ga terug naar de hoofdpagina