Berichten van februari 2021

Top-Hat of Down-Hat? Online lesgeven!

Leiden, Nederland

Prioriteiten stellen: een belangrijke les



Belangrijke les 2: Als onderzoeker weet je nooit wat er op je pad terecht komt. Elke week is een nieuwe week waarbij we opnieuw moeten kijken wat op dat moment de hoogste prioriteit heeft.

Deze les nam ik erg serieus. De eerste maandag van februari brak ik mijn arm waardoor ik wist dat ik voor zeker drie weken met één hand moest werken. Conclusie: in de maand februari geen instrumentatie, minder efficiënt werken en meer hulp vragen van anderen. Gelukkig, als onderzoeker, zijn er altijd dingen die je wel kan doen (met een beetje hulp)! Een belangrijk voorbeeld is: lesgeven!

De afgelopen 4 weken heb ik voor het eerst voor de klas gestaan. Of eigenlijk... Meer... Voor mijn laptop gezeten? Wat super leuk en spannend om aan de andere kant van de klas te staan. Ineens ben jij de leraar die aan het uitleggen is en niet meer de student die de vragen stelt. Ik was nerveus, maar uiteindelijk bleek dat niet nodig te zijn.

Hoe ziet mijn agenda eruit nu ik ook help met lesgeven? Maandag van 08:00 tot 13:00 begin ik met het nakijken van het huiswerk van de studenten. Tot 13:30 neem ik dan de tijd om alle cijfers met feedback online te zetten. Na een pauze van 13:30 tot 14:00 begint de les, waarna van 16:00 tot 18:00 studenten hulp kunnen vragen voor het huiswerk. Naast deze maandagen ben ik ongeveer nog een extra dag bezig met eventuele voorbereidingen en vragen beantwoorden.

Het vak: High Contrast Imaging • Hoe kunnen we een kleine planeet waarnemen die naast een super grote en heldere ster staat? Dit kunnen we doen door bijvoorbeeld het licht van een ster blokkeren. Deze maand hebben we gekeken hoe we dit kunnen doen met de computer en met de telescoop. Met behulp van de computer kunnen we bijvoorbeeld het signaal van de ster verminderen door een soort filter: een 'Top-Hat/Down-Hat Kernel'. Bij de telescoop zelf kan een coronagraaf het signaal afkomstig van een ster tijdens een observatie minderen.

28 februari, 2021


Top Hat Top Down
Ga terug naar de hoofdpagina